Att ha ett effektivt virusskydd på sin stationära dator eller laptop är mycket viktigt idag för skydd mot allt mer sofistikerade dataintrång och hackade konton. Virusskydd kan kallas både anti spyware eller anti malware med många smarta funktioner. Virusskydd levereras av många olika leverantörer på IT-marknaden.
Skillnaden på antivirusprogram och anti spyware
Det inte många kanske vet, är att det faktiskt är en skillnader på antivirus och anti spyware. Enligt Microsofts beskrivning av ett antivirus, är det ett program som ska förebygga, upptäcka och eller vidta åtgärder för att ta bort skadliga virusprogram. Ett antivirusprogram måste ständigt uppdateras då man ofta har ett dagligt flöde av surf på internet. De flesta antivirusprogram uppdateras automatiskt på många datorer, men det kan vara klokt att ibland manuellt klicka på programmet som sen skannar igenom hela datorn. Ett anti spyware eller på svenska kallat antispionprogram, ser till att ta bort program som startar popup-annonser som saktar ner och skadar datorn, samt tar bort virusprogram som försöker få tillgång till personlig information. Det är viktigt att regelbundet uppdatera sitt anti spyware-program för att vara säker på att ingen obehörig får access. På internet kan man finna mycket som man kan ha användning av, särskilt om man äger ett företag. Har man ett företag där man utvecklar digitala produkter, kan man använda sig av något som heter MPV eller Minimum Viable Product. Det betyder att man använder så lite funktioner som möjligt till både affärsidé och produkt för att möta kundens behov. Behöver man hjälp med MPV, kan man få professionell support för MVP med hjälp av Prototyp.se för en stark, digital produktutveckling och marknadsföring!
Anti malware och risken med sociala medier
Det mest sannolika, skadliga programmen som används i syften att hacka sociala medier, är så kallade ”malware”. Ett malware är ett verktyg för kriminella i syfte att ta kontroll över enheter och utnyttja dem på olika sätt. Kriminella cyberligor kan genom att spionera på aktiviteter i sociala medier eller konton, stjäla användaruppgifter och använda dessa till att även attackera andra. Även personliga konton på sociala medier som Facebook, kan idag bli angripna då hackare kopierar det egna kontot, får tillgång till personliga uppgifter och lägger till de vänner man har. Får man en ”vänförfrågan” från en redan tillagd vän, är det med största sannolikhet en hackare som kopierat allt vännen har på sin sida. Hackare kan försöka ringa upp via en väns konto på Messenger, spionera på mobilkameran när man svarar, eller ställa frågor som vännen aldrig skulle göra. En hackare på sociala medier kan även skicka länkar med malware som de hoppas att Facebookvännerna ska klicka på. Om man ser en suspekt länk på Messenger, ska man aldrig klicka på den!