Skydda ditt smarta hem

Allt fler satsar på att installera teknik som gör bostaden ”smart”, det vill säga ger möjligheten att mäta och styra olika variabler som ljus, ljud och värme. Detta är kopplat till företeelsen ”Internet of Things” där de elektroniska enheterna i hemmet kopplas upp till internet. Men när allt fler av hemmets system ansluts ökar också risken för exponering mot säkerhetshot, som virus, bedrägerier och avlyssning. Därför är det viktigt att tänka på säkerheten när du uppgraderar ditt hem med smarta funktioner.

Tibber har många produkter till Smarta hem, som realtidsmätare som låter dig hålla koll på elförbrukningen, sensorer som hämtar in data och luftrenare som ger dig ett bättre inomhusklimat. Strömbrytare gör det möjligt för dig att sätta på eller slå av enheter via din mobil, samtidigt som du kan mäta hur mycket ström dina anslutna enheter gör av med. Du kan också skaffa en central smarthub som gör det möjligt att ansluta dina smarta enheter samt använda flows för att automatisera dem.

Antivirusprogram

Det är viktigt att skydda din dator och mobiltelefon från bedrägerier och attacker av virus. De flesta har idag antivirusprogram på datorn, men det är också nödvändigt att se till att programmet har uppdaterade virusdefinitioner och att det även är påslaget. Ibland kan du behöva slå av ditt virusprogram av olika orsaker, till exempel när du behöver installera program på datorn. Men då behöver du också komma ihåg att slå på programmet igen så att du inte får trojaner eller drabbas av andra problem när du surfar.

Antispionprogram

Med hjälp av ett bra antivirusprogram kan du scanna igenom din dator och se om det innehåller skadlig kod. Du kan också installera antispionprogram som förhindrar program att starta popup-annonser vilka kan sakta ner eller skada din dator. Även antispionprogrammet behöver regelbundet uppdateras så att inga obehöriga kommer åt ditt nätverk.

Skydda nätverket

Ett smart hem använder sig av enheter som ansluter sig till internet, vilket innebär att många små datorer i ditt hem är sammankopplade och kan fjärrstyras. Enheterna kan vara i samma storlek som en kaffebryggare, men de kan också vara lika stora som ditt värmesystem. De använder sig av internetprotokoll för att skapa en uppkoppling och alla enheterna ansluter sig med hjälp av en hubb. Denna hubb kan vara din smartphone eller en hemnätverksrouter.

Dina IoT-enheter kan i vissa fall bli hackade och innebära säkerhetsrisker. Det har till exempel inträffat incidenter då säkerhetskameror och babymonitorer har hackats vilket har gjort det möjligt för brottslingar att få en överblick över människors bostäder. Ditt hemnätverk är inte alltid säkert, vilket innebär att data kan göras tillgängliga för inkräktare. Dina sociala medier-konton, e-post och bankkonton kan därför utsättas för risk. För att undanröja alla säkerhetsproblem behöver du isolera ditt nätverk som styr ditt smarta hem från andra nätverk i hemmet. Du kan göra detta genom att skapa ett gästnätverk för dina IoT-enheter. Se också till så att alla enheter som sköter distribution, kontroll och åtkomst av nätverket är skyddade.