Virus som övervakar dig

Har du någon gång sett den lilla lampan bredvid din webbkamera lysa upp utan att du använder kameran? Då kan det hända att du har råkat ut för ett övervakningsvirus. Du har säkert hört om att hackers kan ta över din webbkamera och mikrofon utan att du själv alls märker det, och det är helt sant och en fara man ska ta i beaktande. Detta trots att det kan låta lite överdrivet. Men det är ju inte bara ditt ansikte de tittar på, de kan titta på ditt hem och ta reda på hurdan säkerhet du har där, till exempel.

Hur skyddar man sig från ett spionprogram?

Det viktigaste steget man ska ta är förstås att installera ett program som skyddar din dator. Programmet ska också regelbundet gå igenom hårddisken och kontrollera att inget virus har sluppit igenom virusskyddet, det händer ju fast det inte borde hända. Det brukar oftast lysa en lampa bredvid webbkameran då den filmar, men Vissa trojaner kan spela in dig via webbkameran och mikrofonen utan att du märker något.. Då är det bäst att inte lita på lampan eller sätta tejp på kameran, det gäller att skaffa ett bra virusskydd. Det brukar i allmänhet inte räcka med brandväggen som är installerad på datorn.

Vad annat kan jag göra för undvika virus?

Då det gäller säkerhet på nätet är det oftast sunt förnuft som gäller. Om du får ett e-postmeddelande av någon som du inte känner eller som ser misstänkt ut ska du genast radera meddelandet. Detta gäller speciellt om det finns en bilaga i meddelandet. Många tror att de är säkra från virus på jobbet då företag brukar ha bra virusskydd installerade på sina anställdas datorer, men det gäller att vara försiktig på jobbet också. Ett lätt tips är att man kan kolla e-postadressen, om det är någon som försöker skicka ett virus till dig brukar det ofta likna en bekant adress, men ha några bokstäver i adressen som är annorlunda.