Skydda din inkorg mot spam

Idag använder så gott som alla sin mejl dagligen, både genom att skicka och ta emot e-post. Men förutom de meddelanden som vi faktiskt vill ha, som gäller jobb eller vänner, får vi också en stor mängd oönskade meddelanden, så kallad spam. I bästa fall är dessa meddelanden bara oönskad reklam som tar upp plats i inkorgen och tar upp onödig tid att radera. I värsta fall innehåller mejlet någon form av virus som kan skada din dator. I vilket fall vill man ha så lite spam i sin inkorg som möjligt, och det finns sätt att skydda sig.spam-940521_640

En av de viktigaste aspekterna för att minska skräpposten i sin inkorg är att vara försiktig med var man ger ut sin mejladress. Många så kallade SPAM-robotar hämtar automatiskt mejladresser som lagrats hos olika webbplatser och forum, och bombarderar sedan dessa med skräppost. Av den anledningen kan det vara bra att ha två mejladresser; en som du kan ange i internetformulär, tävlingar och annat som inte är viktigt, och som du inte öppnar dagligen, och en som du använder i jobbet och för seriösa ärenden.

Om du ändå får ett spammejl är det viktigt att inte låta avsändaren veta att du har öppnat mejlet. Detta avslöjar nämligen att din mejladress är aktiv, och avsändaren kommer då att fortsätta skicka meddelanden. Svara därför aldrig på ett skräppostmeddelande. Om mejlet inte kommer från en känd avsändare ska du heller aldrig klicka på några länkar i meddelandet, inte ens för att säga upp dig från en meddelandeprenumeration. Detta kan dels vara ett sätt att infektera din dator med malware, dels ett sätt att få reda på att du har öppnat mejlet.

Om du har en hemsida (har du inte en kan du enkelt registrera en domän på Misshosting.se) vill du självklart ange din mejladress där, för att vara kontaktbar för eventuella kunder eller besökare. Ett effektivt sätt att skydda sig från SPAM-botar är då att skriva adressen på ett sätt som bara en människa skulle förstå, till exempel ”förnamn . efternamn at mejladress .se”, och sedan ge instruktioner om att ta bort alla blanksteg. Var försiktigt och utöva sunt förnuft, så kan du slippa många skräppostmeddelanden i framtiden!