Nigeriabrev

De så kallade ”nigeriabreven” var en e-postbluff som peakade under andra halvan av 00-talet. På engelska kallas den här typen av bluff ofta för ”Nigerian 419”, efter den nigerianska lag med nummer 419 som gjorde bluffar som de här

olagliga. Den klassiska bluffen går ut på att någon som utger sig för att vara en nigeriansk prins utlovar dig en möjlighet att få en enorm summa pengar om du kan hjälpa hen att föra ut pengar ur Nigeria. Vanligtvis medföljer en mer eller mindre utbroderad historia om hur och varför hen behöver just din hjälp. Allt som behövs är att du ger postaren dina bankuppgifter så att de kan föra över pengarna dit.

Grammatiskt dåliga massutskick

Meddelandena var ofta skrivna på dålig engelska vilket fick många att undra om de här bluffarna överhuvudtaget fungerade. Vem kunde gå på något som var så dåligt formulerat tänkte man. Den här frågan uppmärksammades bland annat av författarna bakom Freakonomics som nådde slutsatsen att det var en medveten strategi – om än att den kanske föddes ur författarnas bristande engelska-kunskaper. Tanken var, och är, helt enkelt att filtrera bort människor som är ”för” smarta. Om du går på det som står i ett nigeriabrev trots att det är så dåligt formulerat är det också större risk att du verkligen kommer att löpa linan ut och ge bluffmakaren dina bankuppgifter.

Men det finns en strategi

Strategin bakom de omtalade Nigeriabreven var helt enkelt att locka in människor som inte hade vett nog att se att de var en bluff. Det kanske enklaste sättet att skydda sig själv mot bluffar på sikt är att utbilda sig. Om man vet hur saker och ting fungerar är det ju mycket svårare för någon att lura dig, eller hur? Hos E-learning hittar du online- och distanskurser främst inom kategorier som har med ledarskap att göra. Lär dig hur du bäst håller i ett utvecklingssamtal eller hur du löneförhandlar. Och du måste förstås inte vara ledare eller chef på din arbetsplats för att dra nytta av E-learning. Det kan ju knappast vara någon nackdel att förstå hur chefen tänker.

Skydda dig

Nu finns det betydligt mer sofistikerade bluffar som skickas via e-post. Utskick som är relativt skickligt utförda imitationer av meddelanden som skickats från myndigheter o.s.v. Men nigeriabrev skickas fortfarande i olika former. När det

gäller att skydda sig mot den här typen av bluffar behövs det egentligen bara ett enda tips: lämna aldrig ut dina bankuppgifter till någon. Din bank, försäkringskassan, polisen eller vem det nu må vara kommer aldrig att fråga efter dina bankuppgifter för några syften överhuvudtaget. Undantaget för att göra insättningar, men för det krävs bara ditt kontonummer – och med det kan ingen ta ut pengar från kontot.