Mac eller PC bäst antivirus?

Många ansåg länge att Mac datorer var betydligt bättre på att skydda sig mot virus än PC datorer, men nuförtiden frågar sig nog många om det fortfarande är fallet. Skadlig programvara och cyberattacker drabbar även Mac användare och det finns all anledning att även Mac användare skaffar sig ett tillräckligt skydd.

Om man jämför Mac med PC

Det är stor skillnad mellan datorer vilket skydd man har, beroende på vilken allmän säkerhetsnivå man valt. Man bör därför jämföra de senaste versionerna av operativsystemen för en rättvis jämförelse. Det finns överlag färre skadliga program som är riktade mot Mac datorer än PC datorer men det innebär ingalunda att Mac datorer är helt säkra från attacker. Över 700 000 OS X-användare drabbades exempelvis av Flashback-trojanen och det kan innebära en fara för Mac-användare att vaggas in i en falsk säkerhetskänsla att Windowsbaserade datorer har sämre säkerhet. De flesta anti-virus program finns för båda operativsystem och det är idag relativt billigt att skydda sig på en hög nivå.

Tillverkarnas åtgärder

Även om man håller sitt operativsystem uppdaterat dröjer det många gånger upp mot en månad innan tillverkarna skapar skydd mot aktuella cyberhot. Det är inte helt lätt att hela tiden hålla ett uppdaterat operativsystem då det är många funktioner som kan drabbas. Både Mac- och PC-datorer har därför nytta av ett bra internettskydd, som uppdaterar sina viruslistor betydligt oftare. Det har vuxit fram en marknad för olika företag inom antivirus-branschen och medvetenheten är hög vad gäller vilka faror som hotar användarnas upplevelser. Det faller ändå en stor börda på användaren att inte utsätta systemet för onödiga risker genom att installera okända filer eller öppna paket med filer som kommer från okänd eller misstänkt adressat.

Skydd för PC och Mac

Det är egentligen samma åtgärder som gäller oavsett operativsystem för att skydda sig mot virus. Ett effektivt antivirusprogram och att hantera filer på rätt sätt förebygger många problem. Att hålla datorn uppdaterad och hålla koll på den allmänna säkerhetsnivån såsom brandväggar är också viktigt. På en arbetsplats är det bra att ha en gemensam policy och använda ett gemensamt skydd. Den som söker nya moderna kontorslokaler kan använda exempelvis Workaround för en smidig lösning.

Vad är en trojan?

En del skadlig programvara kallas ”trojansk häst” och används för att exempelvis hackare ska komma åt information på datorer. Ofta går det till att en användare luras att öppna ett program som sedan nästlar in sig i bakgrunden, där det kan suga åt sig alltifrån nätbankskoder till annan information som är känslig. Trojanerna kan alltså spionera i lönndom och orsaka stora kostnader för användaren, oavsett om man använder Mac eller PC-datorer. Trojaner kan även skapa bakdörrar i systemet som öppnar för fler attacker. Främst kan trojaner orsaka:

  • Blockering av data
  • Borttagning av data
  • Ändring av data och annan information
  • Kopiering av känslig data
  • Störning av olika funktioner och låsningar av maskiner