Hackergruppen Lazarus Group

Under de senaste åren har den berömda hackergruppen Lazarus Group, visat sig vara några av världens bästa och sofistikerade cyberbrottslingar. Gruppen tros ligga bakom bland annat hacket mot Sony under år 2014. De tros också ligga bakom det stora Swift-hacket mot Bangladesh centralbank. Där kom förövarna över ungefär 81 miljoner dollar. Förövarna kan dock ha lämnat en ledtråd efter sig – troligen av misstag. Antalet intrång och hackerattacker mot banker och privatpersoner ökar med tiden. När fler och fler börjar använda internet för betalningar, ökar också bedrägeriförsöken. Det är därför viktigt att som privatperson skydda sitt bankkort på alla möjliga sätt.

Megatabbe av proffsen?

Efter attacken granskade säkerhetsföretaget Kaspersky Lab omständigheterna. De meddelade att de hittat en server, lokaliserad i Europa, som hackergruppen tagit över men som ge glömt att radera loggfilerna ifrån. Dessa loggfiler pekar på att denna server kopplats upp med en nordkoreansk IP-adress. Slutsatsen blir att Lazarus Group lämnade spår till Nordkorea. Att en så organiserad grupp skulle föra detta megamisstag, verkar mycket misstänkt och lustigt. Men Kaspersky Lab menar att gruppen kan ha försökt använda den hackade servern till att utvinna Monero, som är en kryptovaluta. Detta kan ha varit det som ställde till det för gruppen. Programvaran som används för utvinningen, kan ha gjort att systemet frös och slutade svara, eftersom de använder så många resurser. Det här är dock inte första gången gruppen kopplas till landet Nordkorea. Vid hackerattacken mot Sony, pekade de Amerikanska myndigheterna ut Nordkorea som hemland för hackergruppen. Detta gav bränsle till ryktena om att Nordkorea bygger upp sin reserv av olika utländska valuta, genom just cyberbrott. Det är dock ingen som vill våga sig på att säga vem eller vilka som döljer sig bakom pseudonymen Lazarus Group.

Skydda sig på nätet

Det är viktigt att som privatperson skydda sig på nätet. Men oavsett hur bra man än skyddar sig, är det inte alltid nog. Blir banken utsatt för en hackerattack, finns det inte mycket man som privatperson kan göra, annat än hoppas att inte de egna pengarna gått förlorade. När stora hackerattacker inträffar görs flera stora utredningar av både säkerhetsföretag och landets myndigheter. Ibland hittas ledtrådar, som hackern eller hackergruppen, lämnat efter sig. Dessa kan ibland knytas till olika länder, eller till och med personer. Ju mindre organiserad och kunnig hackern är, desto fler ledtrådar tenderar att lämnas kvar. Kan man knyta ledtrådarna till ett land, är det ofta lättare att finna hackern och ställa denna inför rätta. Det är dock lätt att landet i sig anklagas för att på olika sätt ha använt hackningsmetoder för att exempelvis skaffa sig utländsk valuta, eller andra fördelar. Detta är dock inte alltid fallet. Det är därför man ofta anlitar säkerhetsföretag med forskare,som Kaspersky Labs. De undviker ofta att nämna vilka som ligger bakom en viss grupp, om de inte vet säkert.