De vanligaste bedrägerierna på nätet

Det kanske bästa sättet att skydda sig på nätet är inte antivirusprogram och brandväggar i massor, utan kunskap. Genom att ha kännedom om de vanligaste fällorna och hur de fungerar, kan man lättare undvika dem och skydda sig mot dem.

De flesta nätbedrägerier spelar på människors respekt för myndigheter eller betrodda företag. Ett exempel på detta är de falska mejl som utger sig komma från Skatteverket. Ofta handlar det om ett meddelande där det står att mottagaren har rätt till skatteåterbäring, och att hen ska klicka på en länk i mejlet för att få ut sina pengar. Länken kan antingen medföra att skadlig kod installeras på datorn, eller leda till en falsk inloggningssida, där bedragarnas syfte är att få dig att lämna ut dina kontouppgifter. En mycket liknande typ av bedrägeri går ut på samma sak, men avsändaren sägs i detta fall vara mottagarens bank. Ofta består meddelandet i ett hot om att personens tillgångar kommer att frysas för att det har uppstått ett problem, och att man måste logga in för att lösa det. Syftet med detta är att skrämma och stressa personen tillräckligt för att hen inte ska märka att mejlet ser konstigt ut. Denna typ av bedrägerier kallas med ett samlat ord för nätfiske.binary-1327493_960_720

Det är också vanligt med bedrägerier som börjar med att personen får ett samtal från någon som påstår sig ringa från Microsoft, och säger att personens dator är utsatt för hot genom ett virus eller liknande, och att de kan hjälpa hen. Samtalet går oftast ut på att antingen få tillgång till fjärrstyrning av datorn, för att komma åt kontoinformation, bilder och annat som är lagrat på datorn, eller få kontouppgifter direkt från den uppringde, för att man ska ”betala för utfört arbete”.

Att vara informerad om dessa bedrägerier är något man bör kunna förvänta sig av den genomsnittliga internetanvändaren. Däremot finns det mycket annat som en genomsnittlig användare inte kan förväntas ha kunskap om eller kompetens i, och det är därför det finns kunniga webbyråer som man kan vända sig till när man vill ha hjälp. En sådan webbyrå hittar du på Wasabiweb.se, som kan hjälpa dig med allt från digital marknadsföring till att bygga en hemsida.