Datorn full av virus? Köp en ny

Datorer kan som bekant drabbas av virus. Det är väldigt svårt att bli av med virus och tyvärr är det oftast bäst att i det läget köpa en ny dator. När man ändå är igång att köpa en ny dator kan man passa på att uppgradera sina övriga teknikprylar. Det kan fungera som lite plåster på såren efter allt strul med den gamla datorn.

Laga eller köpa nytt?

Det ska inte mycket till för att få ett virus i sin dator. Ett vanligt sätt att få ett virus är genom att klicka på en länk eller öppna ett dokument som man har fått i ett mejl. Oftast brukar den typen av mejl hamna i skräpkorgen, men tyvärr kan de vara väldigt lockande och det är många som blir lurade av så kallade ”klickbeten” som används för att få folk att klicka på dokument eller länkar.

Om du har fått ett virus i din dator kan det vara svårt att använda den och i många fall är det också väldigt svårt att bli av med viruset. Beroende på vilket virus man har fått kommer datorn påverkas på olika sätt. Det är vanligt att datorn blir seg eller får massor av popup-fönster som inte går att bli av med.

Ett virus kan vara skadligt, inte bara för datorn, utan även för informationen som finns i datorn. Det kan bli svårt att komma åt sina filer och i värsta fall går det inte att varken komma åt sina filer eller reparera skadorna som redan har skett. Därför är det många som lagrar information av olika slag i så kallade moln, för att fortfarande kunna komma åt sin information om olyckan skulle vara framme.

Har din dator drabbats av virus bör du först och främst kontakta en person som vet hur man ska hantera virus för just din datormodell. Men om det är omöjligt att åtgärda problemet kan den enda lösningen vara att köpa en ny dator. Passa på att köpa till lite roliga teknikprylar som plåster på såren, kanske ett par trådlösa hörlurar eller en bättre mus till datorn. Glöm inte heller att köpa till ett ordentligt virusskydd. Många datorer har idag ett inbyggt virusskydd, men dubbelkolla om så är fallet så att du inte riskerar att få ett virus i den nya datorn också. Rådfråga gärna dem du köper datorn av så kan de tipsa om ett bra virusprogram för just din dator.