Barnsäkerhet på internet

Ända sedan internet blev tillgängligt för de flesta i våra hem har diskussionen pågått hur vi kan skydda våra barn på internet. Det finns en rad risker för barn som använder internet, alltifrån ”farliga främlingar” till olämpligt innehåll och virus som kan skada deras datorer. Denna diskussion är mer aktuell än någonsin idag, visar en global konsumentstudie som Gfk genomförde 2013. Den visade att 54 procent av alla barn under 12 år har tillgång till internet via en mobil enhet, som en surfplatta eller en smartphone. Vuxna kan inte alltid vara tillgängliga för att övervaka vad barnen gör på internet, och med de nya plattorna tillbringar barnen mer tid än någonsin förut framför en skärm. Det blir därför allt viktigare för föräldrar att informera sina barn om farorna som finns på internet.ipad-907577_640

Det man bör gå igenom med sina barn innan man sätter en platta i händerna på dem är internet inte bara består av spel, chattar och roliga saker, utan att det också finns faror. Kanske känner man sig tjatig när man upprepar att barnen ”inte ska tala med främlingar”, men den uppmaningen tål att upprepas.

Man bör också göra klart för dem att allt som skrivs och läggs upp på internet kan ses av alla, och att de därför aldrig ska ge ut några personliga uppgifter. Även som förälder bör man tänka på att till exempel inte lägga upp bilder som visar var barnen går i skolan eller var de bor.

Man bör också se till att barnen själva inte blir en fara på internet genom att lära dem nätetikett. Gör klart för dem att det inte är okej att skriva vad som helst bara för att man är på internet, utan att det är samma sak att skriva till någon som att tala med dem ansikte mot ansikte. På det sättet bidrar du till att minska internetmobbning.

Ett bra sätt att klargöra reglerna för barnens internetanvändande, och konsekvenserna om de skulle bryta dem, är att skriva ner ett enkelt kontrakt mellan dig som förälder och barnen, som ni alla får skriva under.

Om du vill hjälpa föräldrar att skapa en säkrare internetmiljö för sina barn genom att dela med dig av dina erfarenheter och ge dem tips och råd kan du enkelt skapa en hemsida för det på Hemsida.se.