Att välja rätt virusprogram

Tekniken blir i dag allt mer komplex och vi gör allt mer online. Bankaffärer, kontakt och en hel del känslig information sänds via internet varje dag. Dessutom sparar man en hel del bilder och annat i sin dator och vad man ofta inte tänker på är att allt kan försvinna på någon sekund. Ett virusprogram som tar sig in i datorn kan släcka ner och låsa allt. Under de senaste åren har det kommit flera rapporter om hackers som tagit sig in i datorn och låst den med ett meddelande om att användaren ska betala in pengar till ett konto för att datorn ska låsas upp igen. Detta ställer såklart till en hel del problem, särskilt eftersom att också sjukvården och polisen drabbats av dessa attacker.

Det är viktigt att man har ett bra virusskydd i sin dator, och att det faktiskt är aktiverat och används. Många har uppfattningen om att virusskyddet gör datorn långsam men så är ofta inte fallet om man väljer ett antivirusprogram som är uppdaterat och modernt. Men vad ska man egentligen tänka på när det är dags att välja antivirusprogram?

Snabbhet, pris eller trygghet?

Det finns både gratis virusskydd och sådana man får betala för att använda. Några av dem kan man betala en gång, medan andra måste betalas månadsvis. Beroende på vilket behov man har av virusskydd bör man fundera lite extra noga. Om man surfar mycket, laddar ner saker från internet eller liknande kan man vara i större behov av ett kraftigt virusskydd. Företag som sköter finansiering är än mer utsatta och behöver ett än större skydd. Om man däremot endast använder datorn för att skicka enstaka mail, eller för att skriva saker och inte är online så ofta kan ett mindre avancerat virusskydd ofta räcka. Om priset är avgörande kan det för företag vara smart att ta ett lån via Capcito för att få det bästa skyddet på marknaden.

Många moderna antivirusprogram skyddar både mail, har en brandvägg och sätter misstänkta filer i karantän. Det finns ofta också möjlighet att kunna lägga in speciella skydd för bankkonton eller betalningar om man gör sådana online. Man kan för det mesta också ställa in hur pass genomgående virussökningarna ska vara. Man kan till exempel välja att göra en snabbt genomsökning i vissa filer, efter vissa filtyper eller i en nyligen nedladdad mapp. Det finns självklart också möjlighet att göra en fullständig genomsökning av hela datorn när man vill det. Det går att ställa in de allra flesta virusprogram på att prioritera virussökningen så att den går snabbare, eller nedprioritera den så att man kan använda datorn med samma hastighet som vanligt.

Oavsett om man väljer ett gratis virusskydd eller ett man får betala för har man i regel ett relativt gott basskydd. Det är dock alltid viktigt att se till att uppdatera virusskyddet regelbundet. Om man inte gör detta är risken stor att det inte kan hindra nya virustyper.